Karotenoidai – gamtos spalvos
Karotenoidai – taip vadinami spalvoti augalų pigmentai. Dėl karotenoidų pomidorai įgauna raudoną, morkos oranžinę, moliūgai geltoną spalvą. Karotenoidų yra ir žalios spalvos augaluose (pvz., špinatuose), tačiau žalia chlorofilo spalva „prigesina“, uždengia jų ryškų pigmentą. Iki šiol atrasta 600 karotenoidų.
Karotenoidai ir sveikata
Pirmoji informacija apie karotenoidų poveikį sveikatai pasirodė 1970 metais. Mokslininkai, tyrinėdami žmonių grupes, nustatė, jog tie žmonės, kurie vartoja daug vaisių ir daržovių, rečiau serga tam tikromis ligomis. Ir atvirkščiai: žmonės, kurie vartoja mažai daržovių ir vaisių, su šiomis problemomis susiduria dažniau. Šie atradimai paskatino imtis naujų tyrimų, atkreipiant dėmesį į skirtingus sveikatos bei susirgimų aspektus. Tyrimai lygino daug skaidulų ir mažai riebalų turintį maistą, vegetarišką ir mėsos dietą, buvo tyrinėjami augalinių medžiagų, ypač beta karoteno, turintys maisto papildai.
Beta karotenas – ne vienintelis karotenoidas
Po to, kai moksliniai tyrimai parodė, jog beta karoteno turintis maistas teigiamai veikia sveikatą, beta karotenas tapo mokslinės literatūros ir spaudos objektu. Tęsiami kitų karotenoidų šeimos narių tyrinėjimai, šiuo metu iš viso žinoma 600 karotenoidų! Tyrimai leido suprasti, jog karotenoidai yra vieni svarbiausių maisto medžiagų.
Ekspertai teikia mitybos rekomendacijas
Pripažinę karotenoidų turtingų vaisių ir daržovių dietos privalumus, sveikatos specialistai pateikė keletą mitybos rekomendacijų:
- Nacionalinė mokslo akademija pataria suvartoti 5 ar daugiau vaisių ir daržovių porcijų per dieną. Ypač rekomenduojama vartoti žalių arba geltonų/oranžinių daržovių.
- Jungtinių Valstijų Žemės ūkio departamentas ir Sveikatos bei socialinės apsaugos departamentas rekomenduoja suvartoti 2–3 vaisių ir 3–5 daržovių porcijas per dieną.
Karotenoidų deficitas
Akivaizdu, tačiau paprastai nurodytų rekomendacijų nesilaikoma. Neseniai atlikti tyrimai rodo:
- 80% visų Skandinavijoje vartojamų vaisių ir daržovių yra: obuoliai, citrusiniai vaisiai, bananai ir kriaušės. Nei viename iš jų nėra daug karotenoidų.
- Bulvės yra dažniausiai Skandinavijos šalyse vartojamos daržovės. Bulvėse karotenoidų nėra.
Nepaisant to, jog kai kurie mokslininkai pataria kasdien suvartoti po 6 mg karotenoidų, tačiau, remiantis tyrimais, daugelis mūsų suvartojame tik po 1,5 mg. Tai didžiulis karotenoidų trūkumas.
Jungtinėse Valstijose vidutinis vartotojas suvartoja dar mažiau šių maisto medžiagų. Situacija Amerikoje ir kitose išsivysčiusios pramonės šalyse turbūt pasikeistų, jei pradėtume vartoti daugiau vaisių ir daržovių. Tą patį būtų galima pasakyti ir apie Europos šalių gyventojus.
Kodėl karotenoidai?
- Medžiagos, apsaugančios nuo šviesos.
- Stiprūs antioksidantai, veikiantys ląstelėse: neutralizuoja laisvuosius radikalus ir aktyviąsias deguonies formas.
Kodėl GNLD karotenoidai?
- Natūralus. Sudėtyje nėra dirbtinių dažiklių, aromatizatorių, konservantų ar saldiklių.
- Gaminami tik iš sveikų, natūralių produktų. Turtingas karotenoidų ekstraktas ir koncentratai gaminami iš sveikų pomidorų, morkų, špinatų, raudonosios paprikos, braškių, abrikosų ir persikų. Papilde yra tik natūralaus karotenoidų koncentrato, sumaišyto su alyvų aliejumi, kuris užtikrina komponentų patvarumą ir padeda absorbuoti karotenoidus.
- 15 veiksmingų karotenoidų. Tyrimai parodė, jog mūsų unikaliame mišinyje yra alfa, beta, cis beta, gama ir zeta karoteno, likopeno, cis likopeno, luteino, zeaksantino, alfa ir beta kriptoksantino, violaksantino, kantaksantino, kapsantino ir kriptokapsino.
- Švarus, natūralus vitaminas E (d-alfa tokoferolis) ląsteles apsaugo nuo oksidacijos.
- Sudėtyje yra natūralaus lecitino, gaminamo iš sojos pupelių. Lecitinas sustiprina karotenoidų pat-varumą ir padeda juos skaidyti virškinimo metu.
- Dar efektyviau apsaugo nuo oksidantų nei vitaminai C ir E.
- Patogu naudoti. Mažą kapsulę lengva praryti. Kiekvienoje kapsulėje yra tiek karotenoidų, kiek jų yra daržovių ir vaisių porcijoje. Tai puikus produktas, atstojantis 5–8 vaisių ir
- daržovių porcijas.