Dažnai mokslininkai diskutuoja ir aptaria naujausias teorijas, spausdinamas moksliniuose žurnaluose ir pristatomas konferencijose. Vaisiai ir daržovės turbūt vienintelė tema, kurią aptardami visi mokslininkai vieningi, ir neatsiranda nei vieno, kuris drįstų prieštarauti. Vaisių ir daržovių teigiamas savybes patvirtino tūkstančiai mokslinių tyrimų. Tarp jų yra tyrimų, patvirtinančių kryžmažiedžių augalų (taip pavadintų dėl jų kryžminės vainiklapių formos) sveikatai teikiamą naudą. Šiai šeimai priklauso:
Per dieną mažiausiai turėtume suvalgyti po vieną porciją kryžmažiedžių daržovių. Tačiau iš tikrųjų suvartojame tik vieną porciją per savaitę. Atlikto tyrimo metu (NHANES II, 1976-1980) nustatyta, jog mažiau nei 10% Šiaurės Amerikos gyventojų suvartoja rekomenduojamą šių daržovių kiekį. Tyrimas parodė, jog kai kuriomis dienomis 45% žmonių nevalgė jokių vaisių ir negėrė sulčių, 22% nevartojo jokių daržovių. Net jei ir manote, jog vartojate pakankamai vaisių ir daržovių, galbūt klystate. Jungtinės šviežių vaisių ir daržovių asociacijos studijos rezultatai parodė, kad žmonės 33% pervertina suvartotą vaisių ir daržovių kiekį. Patikrinus 2000 dienoraščių, išsiaiškinta, jog tyrimo dalyviai daržovių suvartojo 13% mažiau, o vaisių 56% mažiau, nei pranešė. Vidutiniškai žmonės suvartojo 1 vaisių ir 2 daržovių porcijas per dieną, t.y. 5 ir dar mažiau porcijų, nei rekomenduoja sveikatos priežiūros specialistai. Platesnės studijos rodo, jog vidutiniškai kasdien suvartojama po 2,5–3,5 daržovių porcijų. Kryžmažiedžių daržovių suvartojama mažiausiai, Šiaurės Amerikos gyventojai suvalgo vos po vieną jų porciją per savaitę (vietoj 1 porcijos per dieną, kaip rekomenduojama). Jungtinės Karalystės gyventojai suvartoja šiek tiek daugiau – po 3 kryžmažiedžių daržovių porcijas per savaitę, tačiau ir šis kiekis neatitinka rekomendacijų. Galima daryti išvadą, jog daugelis žmonių, tarp jų ir išsivysčiusių šalių gyventojų, nesuvartoja pakankamo, rekomenduojamo kryžmažiedžių daržovių kiekio.