Jei karotenoidus vadiname spalvotaisiais gamtos pigmentais, suteikiančiais raudoną, oranžinę, geltoną ir tamsiai žalią spalvą, tai flavonoidus galime vadinti gyvybinguoju spalvos paletės sluoksniu. Flavonoidai atstovauja didžiulį augalinės kilmės maisto medžiagų būrį. Nepaisant to, jog ištirta tik nedaugelis augalų, iki šiol rasti 4000 skirtingų flavonoidų tipų. Flavonoidai dėl jų cheminės struktūros yra didžiulio junginių būrio, vadinamų polifenolais, dalis. Flavonoidai yra augalų pigmentai, suteikiantys jiems ryškių spalvų: mėlyną, violetinę, ryškiai žalią, kuriomis pasipuošusios gėlės, lapai, vaisiai ir daržovės. Beje, daugelis geltonų, oranžinių ir raudonų pigmentų (tie, kurie nėra karotenoidai) priklauso flavonoidų šeimai. Kitas skirtumas: karotenoidai tirpūs lipiduose, o flavonoidai labiausiai tirpsta vandenyje. Turint omenyje mūsų maistą, daugiausiai flavonoidų yra vaisiuose ir daržovėse. Daug flavonoidų yra arbatoje, vyne, citrusiniuose vaisiuose ir uogose. Flavonoidai veikia kaip skydas ir apsaugo nuo ultravioletinių spindulių. Viena svarbiausių flavonoidų funkcijų – apsaugoti nuo oksidantų vandeningas zonas apie ląstelę bei organizmo skysčius, pvz., kraują.
Jau keli šimtai metų flavonoidų turintys produktai garsėja savo naudingomis savybėmis. Pirmasis klinikinis tyrimas, kurį 1936 metais atliko vengrų tyrinėtojas, parodė, jog citrinos žievės ekstraktai, sumaišyti su vitaminu C, sustiprino kapiliarus, mažiausias kraujagysles. Manoma, jog daugelis tradicinės medicinos gydymo rezultatų pasiekta vartojant žoleles, kurių sudėtyje yra flavonoidų.
Per paskutinius dešimtmečius pasaulyje atlikti tyrimai parodė, jog vaisių ir daržovių vartojimas turi didžiulį teigiamą poveikį sveikatai. Didžiulės pastangos įdėtos siekiant išsiaiškinti, kokie augalų komponentai turi apsauginių savybių. Jau pačioje tyrimų pradžioje dėmesys buvo atkreiptas į flavonoidus. Jie turi antioksidantinių savybių, juose daug polifenolių, todėl flavonoidai atrinkti kaip potencialios apsauginių savybių turinčios medžiagos. Dabar keli šimtai straipsnių patvirtina platų flavonoidų teikiamų savybių spektrą. Flavonoidai tapo svarbiausiomis augalinės kilmės medžiagomis. Šiuolaikiniai tyrinėjimai skirti šių medžiagų sveikatą gerinančių savybių tyrimams.
Tyrimai patvirtina, jog vaisių ir daržovių vartojimas turi poveikį sveikatai. Tačiau, kaip rodo daugelio Europos šalių statistika, vaisių ir daržovių vartojama žymiai mažiau, nei rekomenduojama. Vaisiuose ir daržovėse yra daugiausiai flavonoidų. Šių produktų mes vartojame mažai, todėl šių medžiagų pakankamai negauname.
Tai efektyvūs antioksidantai, kovojantys su laisvaisiais radikalais.